Belysning

Belysningen i våra hus är viktigare än vi tror och det används till att skapa en viss atmosfär i rummet. Men i många fall behöver vi även viss belysning som arbetsbelysning. Ett rum där du hittar de flesta olika belysningssorterna är köket.

Köksbelysning

Köket hör till de rum där många av oss tillbringar allra mest tid. Förutom självklara sysslor som att vi lagar mat, bakar samt diskar är det i många familjer ett viktigt rum även på andra sätt. Även om det har blivit vanligare att äta framför Tv:n är det fortfarande en hel del som gärna äter sin middag vid köksbordet, som för övrigt används vid andra sammanhang. När barnen behöver hjälp med läxorna brukar köksbordet vara ett favoritval och detsamma gäller när vännerna kommer över för att umgås och spela kort. Oavsett om det är någon av de nämnda sakerna eller om du brukar göra annat blir allt mycket bättre om du har rätt belysning. Här kommer du få lite tips som hjälper dig att tänka rätt när det gäller den, och detta gäller självklart i övriga rum i din bostad.

Allmänbelysning

För att kunna lysa upp en större del av köket är det viktigt att ha en stark allmänbelysning som ska vara placerad nära taket. Två bra exempel på sådana är en plafond eller en lysrörsarmatur. Det är även en bra idé att kombinera flera belysningar för att få ett behagligare ljus.

Arbetsbelysning

Det bästa sättet att få en bra belysning vid arbetsytorna är genom punktbelysning i någon form. Oftast har du köksskåp över diskhon och andra arbetsytor och då är det bästa att använda ganska starka halogenspotlights eller lysrör. I de fallen då du inte har några skåp kan det däremot passa bättre med riktade spotlights.

Matbordsbelysning

Belysningen över matbordet behöver bara bestå av en enda hängarmatur, men om du har ett stort matbord är en lösning att hänga flera armaturer i rad. Det som kanske är allra viktigast är att du har en dimmer till armaturen för att du ska kunna välja mellan mysig och stark belysning.

Smålampor

I det flesta fall vill du kanske ha någon form av belysning i ett rum även om du inte vistas i rummet för tillfället. Då är smålampor ett rekommendera. Många föredrar att ställa en lampa eller två i fönstret med det fungerar lika bra på en skänk eller ett bord.

Tänk på att använda miljövänliga lampor för att spara på miljön och även sänka din energikostnad.