Finansiera bostadsrenovering med lån

En bostadsrenovering kommer att kosta pengar, oavsett dess omfattning och storlek. Faktum är att en del husrenoveringar som görs aldrig riktigt syns på själva huset. Några exempel på sådana renoveringar är djupborrning av dricksvatten, anläggning av avlopp eller bergvärme. Allt detta är stora husrenoveringar med höga kostnader. Dock är det en typ av renoveringar som kommer att höja husets marknadsvärde. Ett godkänt vatten och avlopp samt bergvärme är några renoveringar som garanterat kommer höja fastighetsvärdet på bostadsmarknaden.

Andra typer av renoveringar kan faktiskt leda till motsatsen. Att sätta in ett helt rostfritt kök med industriell känsla i ett gammalt sommartorp kan leda till ett för stort stilbrott. Det leder i sin tur till att eventuella köpare vid en försäljning inte skulle tycka att detta passade husets stil och karaktär, vilket snarare drar ner marknadsvärdet på huset. Helt nytt behöver inte alltid vara en fördel. Gör inte för stora ingrepp eller stilbrott på husets karaktär och ursprungs utseende – det kan faktiskt vara en bra huvudregel.

Tänk på lånen

Finansieringen av husreparationer och lån bör rimligen hålla sig inom vissa gränser. Tumregeln kan vara att 20 % av tänkta reparationskostnader tas ur egen ficka. Resterande 80 % lånas av bank eller andra låneinstitut. Låna aldrig mer än vad huset i sig är värt när renoveringarna är gjorda och klara. Hamna inte i en renoveringskarusell eller i en lånekarusell. Det är lätt hänt – när man renoverat köket tycker man att det anslutande vardagsrummet inte riktigt passar ihop med det nyrenoverade köket, och så vidare.

Detta leder till ytterligare renoveringar. I samband med det ökar även lånen och man drar på sig högre summor. Är man husägare måste det finnas ekonomiskt utrymme för att finansiera en ny tvättmaskin eller en ny spis om något går sönder. Vad det gäller renoveringslån – jämför alltid olika långivare på t.ex. Creddit. Kontrollera därtill alternativen på renoveringsentreprenörer – ta alltid in kostnadsförslag och offerter från minst fem olika och var noga med det läsa det finstilta. Eventuella oklarheter ska vara helt utredda innan man gör upp om kostnader, tidsramar och garantier på en renovering.