Kyla

En luftvärmepump håller kylan borta på vintern, men den kan även i många fall hålla värmen borta på sommaren. I vårt klimat är det oftast inte lönt att installera en speciell luftkonditionering som ger kyla i hemmet, men en del sommardagar kan bli riktigt varma och då önskar många att de hade luftkonditionering. Ett smart sätt att lösa det på är med en luftvärmepump, som även kan ge kyla. Ska du ändå installera någon form av ny värmekälla, är detta ett alternativ att tänka på för både värme och kyla.

Luftvärmepump

Med en luftvärmepump sänker du din energikostnad och får en bra och prisvänlig värmekälla. Förutom värme får du dessutom ett bättre inomhusklimat. Luftvärmepumpar har inbyggt filter som renar luften från diverse flygande partiklar och motverkar dålig lukt. Ventilationen i hemmet blir bättre och risk för fukt och mögel minskar.

Luftkonditionering

Luftvärmepumpen är reversibel, vilket innebär att den även kan ge kyla. Den fungerar alltså både som en luftvärmepump och en luftkonditionering i ett. När den ska värma, fungerar utomhusdelen som en förångare som tar energi utifrån och skapar värme inne. När den ska kyla fungerar det tvärtom. Då är det luften och värmen inomhus som förångaren tar för att skapa kyla. Tänk på att det kan kosta mer att kyla luften än att värma den.

Tips

Det är bättre för luftvärmepumpen om temperaturen sänks stegvis. Det minskar slitaget. Se till att ha hög fläkthastighet. Stäng fönster och dörrar till rum som inte behöver kylas. Se till att underhålla luftvärmepumpen. Rengör pumpens filter regelbundet, liksom lamellerna. Finns det allergier i familjen, rekommenderar man att byta filtret minst en gång om året och att dammtorka enheten varje vecka. För utedelen gäller det att borst av pollen och annat med en mjuk borste, samt ta bort löv och snö.